Python voor beginners

Data wordt met de dag grootschaliger ingezet. Er komt steeds meer en volledigere data vrij om  structureel de juiste beslissingen te maken. Computers en software kunnen daarbij ook steeds meer data aan. Python is bij uitstek geschikt om op een krachtige en betrouwbare wijze deze data in te zetten. Wanneer je python beheerst, beheers je data.

Python is in 1991 opgericht als opensource programmeertaal. Dit houdt in dat Python gratis beschikbaar is voor de community en dat dezelfde community invloed kan uitoefenen op de functionaliteiten hiervan. Het is ontwikkeld om als begrijpbare, gestructureerde en makkelijk leesbare taal te worden gebruikt. 

De training is bedoeld voor teams binnen organisaties die iets met Python willen gaan doen, willen uitzoeken of Python hen kan helpen in het oplossen van hun problemen, of teams die zelf al in meer of mindere mate met Python bezig zijn en bij iedereen graag een goede basis willen leggen.

Voor wie

De training is bedoeld voor teams binnen organisaties die iets met Python willen gaan doen of iets met Python willen uitzoeken. Daarnaast is het voor de teams waarbij Python hen kan helpen in het oplossen van hun problemen. 

Het kan ook zijn dat teams zelf al in meer of mindere mate met Python bezig zijn en bij iedereen graag een goede basis willen leggen. Daarnaast is de cursus ook interessant voor technisch onderlegde managers die bijvoorbeeld leiding geven aan een team van data analisten.

Benodigde voorkennis

Er zijn geen harde minimale eisen die we hanteren alvorens het beginnen aan een cursus Python. De cursus is volledig maatwerk en we passen de diepgang aan op het niveau van de deelnemers.

Het hebben van voorkennis in Excel, data-gedreven denken en bestandsformaten als CSV helpt bij het volgen van de cursus. Deze fundamentele kennis maakt dat de platformen rondom Python makkelijker eigen kunnen worden gemaakt.

Inhoud van de cursus

Dit is een praktijkgerichte cursus waarbij je onder begeleiding veel zelf aan de slag gaat. Het eerste deel van de cursus behelst de basis van Python. Heb je nog nooit scripts geschreven? Geen zorgen, stapsgewijs schrijven we samen je eerste code. De personen die al wat praktijkervaring krijgen hier de beginselen nog eens goed uitgelegd. De volgende onderwerpen worden verder in de cursus behandeld, waarbij jullie zelf aan kunnen geven waar de accenten liggen:

Dag 1


– Installatie: hoe kan Python worden geïnstalleerd door middel van Anaconda? We lopen samen door de volledige installatie en leggen overal uit waar je op moet letten.

– Syntax: we nemen je mee door de semantiek van Python en leggen de basisbeginselen en de werking hiervan uit. Tijdens dit onderdeel behandelen we onder andere variabelen, if/else statements en loops.

– Editor: we gaan aan de slag met het schrijven van scripts in Visual Studio Code. Dit is op het moment een van de meest gebruikte programma’s om Python in te programmeren.

Dag 2


– Pandas: met Pandas is het mogelijk om data te importeren, aggregeren en manipuleren. Aan de hand van een aantal datasets ga je hier zelf mee aan de slag.

– Importeren en exporteren: met Python is het mogelijk om data te importeren uit verschillende bestanden, databases en andere systemen. We hebben kant-en-klare scripts met veel voorkomende functionaliteiten die je vervolgens kan aanpassen aan je eigen situatie.

– Packages installeren: packages bevatten code die door andere mensen zijn geschreven en die je vervolgens kan gebruiken in je eigen scripts. We laten je zien hoe je ze met pip en Anaconda kan installeren en gebruiken.

Dag 3


– Jupyter Notebooks: we leggen uit wat notebooks zijn en hoe je ze gebruikt om snel analyses en rapportages te maken.

– Visualiseren: er zijn veel manieren om data te visualiseren in Python; we nemen de meeste gebruikte door. In dit onderdeel bespreken we onder andere packages matplotlib, plotnine en/of altair.

– Rapportages: je kan notebooks exporteren als PDF, Word of HTML om ze zo te delen met collega’s en management. In deze rapportages kan een combinatie van tekst, tabellen en grafieken worden gebruikt.

Dag 4


– Data opschonen: de data waar je tijdens de cursus mee werkt is vaak op een bepaalde manier gestandaardiseerd. Datasets die je vindt in organisaties hebben vaak niet eenzelfde structuur. In dit onderdeel verkennen we verschillende tools om datasets op te schonen en consistent te maken. Dit heeft schone data als resultaat wat klaar is voor verdere analyses.

– Eigen case: de ervaring leert dat mensen de stof het beste opnemen wanneer ze met hun eigen data en vraagstukken aan de slag kunnen. We nemen daarom ruim de tijd om samen een aantal van jullie eigen vraagstukken op te lossen. Wij bereiden onze cursus voor met relevante casuïstiek.

Wat kun je na deze cursus?

Na deze cursus kan je zelf aan de slag met Python om datasets in te lezen en te analyseren. Hoewel niet alle functionaliteiten van Python de revue zullen passeren, weet je waar je moet zoeken als je een specifieke uitdaging wil oplossen. Je hebt de basiskennis om hiermee zelf aan de slag te gaan. Zo kan je bijvoorbeeld beginnen met het omzetten van analyses uit je huidige software naar Python.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Wij sturen ruim voor de aanvang van de cursus Python voor beginners een mailtje met daarin de planning en benodigdheden. In dit mailtje vind je de volgende onderwerpen.

 • De planning: wat wordt er per dagdeel behandeld en hoe bereid je je daarop voor?
 • De benodigdheden: om Python te installeren is onder andere Anaconda benodigd. Wij helpen je graag bij het installeren hiervan, dit kan vooraf of tijdens de cursus worden gedaan.
 • De accessoires: wij sturen een (kort) lijstje met benodigdheden voor zowel de fysieke als virtuele cursussen. Zo weet je zeker dat je goed voorbereid de cursusdagen ingaat.

Programmeren is geen eenvoudige bezigheid, dit begrijpen wij. De manier van denken moet vaak fundamenteel veranderen om deze manier van werken volledig te begrijpen. Wij bieden al onze cursisten graag een goede nazorg. Dit doen wij op twee manieren.

 1. Na afloop van de cursus Python voor beginners ontvangt iedere deelnemer de klassieker Data Science Essentials in Python.
 2. Na afloop van de cursus Python staan wij drie maanden klaar om begeleiding te geven bij je eerste stappen in de praktijk. Ben je bezig met het inzetten van je opgedane kennis in de praktijk en kom je er even niet uit? Stuur gerust een mailtje of contacteer ons telefonisch, wij helpen je direct verder.

De cursus Python voor beginners wordt gegeven in kleine groepen van 3 tot 8 mensen zodat er genoeg persoonlijke aandacht is voor iedereen. Dit zorgt ervoor dat er optimaal geleerd kan worden van onze cursussen.

Tijdens deze cursus werk je op je eigen laptop. Wij zullen je begeleiden bij het installeren van de software waarvan gebruik gemaakt wordt.

De cursus Python voor beginners geven wij bij ons op kantoor, in-company of virtueel. Hiervoor stellen wij graag een offerte voor je op. Dit doen wij onder andere op basis van de locatie, het aantal cursusdagen, het aantal groepsleden en de specifieke casus.

Wij maken graag een op maat gemaakte cursus voor jouw organisatie. Wil je meer informatie ontvangen over deze cursus? Neem contact met ons op via ons contactformulier.

 • Duur: 3 – 5 dagen
 • Groepsgrootte: 3 – 8 personen
 • Locatie: op locatie, bij ons op kantoor of virtueel


Neem contact met ons op

  Ervaringen

  De cursus heeft mij erg geholpen bij het automatiseren van verschillende processen binnen mijn organisatie. Hierdoor heb ik in het vervolg veel werk bespaard. Zeker een aanrader deze cursus!

  Max van AmelsfortSlaapt

  De cursusdagen waren erg goed verzorgd en toegankelijk voor iedereen. De trainers waren geduldig en konden de moeilijke materie goed uitleggen.

  Maarten de GrootVergelijken van Reisverzekeringen